Veľa ľudí ostalo posledné roky smelých, pretože si myslia, že žijeme v demokratickej republike, v ktorej nám prejde všetko. Posledné roky výrazne stúpla kriminalita, na každodennom poriadku sú krádeže a ľudia si myslia, že na sociálnych sieťach môžu zverejniť a publikovať čo sa im zachce. No veľa takýchto konaní je proti rozporu so zákonom. O právach a povinnostiach občanov slovenskej republiky sa môžete dozvedieť v ústave slovenskej republiky. Aké sú práva občanov slovenskej republiky? V prvom rade najdôležitejším pravom je právo na život.

 

ľudské práva

 

Každý z nás, bez ohľadu na vek, pohlavie, rasu či vierovyznanie má právo na život a ochranu ľudskej dôstojnosti. S tým je spojená aj osobná sloboda a bezpečnosť. Každý človek má právo na osobnú slobodu. Veľmi často sa zneužíva právo slobody prejavu a informácií. Aj keď v ústave je zakotvené právo slobodne vyjadriť svoj názor a získavať a šíriť informácie, najmä v dnešnej dobe, kedy na internete nájdeme čokoľvek musíme dbať na pravdivosť a diskrétnosť informácií. Nemôžeme zdieľať osobné informácie občanov bez ich súhlasu a takisto nemôžeme šíriť nepravdivé informácie, ktoré nemáme potvrdené.

 

protest

 

Na Slovensku je právo na vzdelanie a prístup k vzdelávacím inštitúciám na veľmi dobrej úrovni. No toto právo je najmä v zaostalých krajinách pre niektoré deti len snom. Slovensko je takisto krajinou, kde sa môžeme spoľahnúť na dobrú zdravotnú starostlivosť. Medzi práva patrí aj ochrana zdravia a prístup k zdravotným inštitúciam. Určite ste sa už stretli aj s obmedzovaním osobnej slobody a súkromia. Práva občana slovenskej republiky sú takisto právo na súkromie a právo na majetok. Nikto nemá právo zasahovať do nášho súkromia a rodinného života. Takisto máme právo vlastniť a užívať náš majetok, pokiaľ je v súlade so stavebným zákonom. A v neposlednom rade má každý občan právo voliť.